DNZ haber: İçişleri Bakanlığı, sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili kanun ve yönetmeliğin uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için 39 mülkiye başmüfettişi görevlendirdi. Müfettişler, 2 ayda bir 81 ilde valilikler ve belediyelerin bu konuda ne yaptıklarını inceleyecek.
39 MÜFETTİŞ SAHADA
“5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmasıyla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı. 39 mülkiye başmüfettişi, bugün görev yerleri olan illere yani 81 ile gönderildi.
“REHBERLİK YAPACAKLAR”
“Müfettişlerimiz, valiliklerin, büyükşehirlerin, belediyelerin uygulamalarını yerinde inceleyecek.” diyen Bakan Yerlikaya, “Bu bir soruşturma süreci değil, durum tespiti yapılmasıdır. 2 Ağustos’tan beri bugüne kadar neler yapmışlar, rehberlik yapacaklar. İhmal konularını tespit edecekler ve gerekli tedbirlerin alınmasını kendilerinden isteyecekler.” şeklinde konuştu.
BAKANDAN BELEDİYELERE ÇAĞRI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, dün yaptığı açıklamada Meclis’ten geçerek yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’nu hatırlattı. Yasanın tüm sorumluları tarafından uygulanması gerektiğini vurgulayan Adalet Bakanı Tunç, “Kanunda bir takım sorumluluklar var. Bu sorumlulukları yerine getirmezlerse, görevi kötüye kullanma ve eğer bu konuda ölüm ya da yaralama meydana gelmişse taksirle yaralama, taksirle öldürme suçlarına iştirak gibi suçlar gündeme gelir.” diye konuştu.
YENİ YASA HANGİ DÜZENLEMELERİ KAPSIYOR?
Peki sahipsiz sokak hayvanları düzenlemesi olarak bilinen Hayvanları Koruma Kanunu hangi düzenlemeleri kapsıyor?
Geçen yıl temmuz ayında Meclis’ten geçen kanunla yakala-kısırlaştır-sal metodu terk ediliyor, sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılması ve rehabilite edilmesi öngörülüyor.
BELEDİYELERİN SORUMLULUKLARI NELER?
Kanun; yerel yönetimlere, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamayı yükümlülük haline getiriyor.