DNZ haber: İçişleri Bakanlığı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Türkiye deprem risk haritasını güncelledi. Vatandaşlar, İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından, yaşadıkları binanın ne kadar sağlam olduğunu ve depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki, düşük, orta, yüksek ve çok riskli bölgeler nasıl öğrenilir? İşte güncel deprem riski taşıyan il ve ilçeler.
AFAD GÜNCEL TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI
AFAD’ın https://tdth.afad.gov.tr adresinden Türkiye’nin deprem risk haritasına erişmek mümkün. Adrese girildiğinde açılan sayfada e-Devlet bilgilerinizle sisteme giriş yapın. Daha sonra ana sayfanın sol üst köşesinde bulunan ‘Adres Sorgulama’ bölümünden il, ilçe ve mahalle bilgilerinizi girerek sorgulama yapabilirsiniz. Etkileşimli haritada herhangi bir mahalle veya sokakta arama yapan kullanıcılar bir sokağın risk görünümünün hemen yakındaki bir diğer sokaktan farklı olduğunu görecektir.
PGA 475 VE 0.320 G NE DEMEK?
PGA 475 katmanı, “Bu bölgede 475 yılda bir olacak büyüklükte bir depremde, yerin sallanması (ivmesi) ne kadar olur?” demektir. 475 yılda bir olan seyrek depremler genelde büyük ve ciddi sarsıntılar anlamına geliyor. Bu da uzmanların beklediği büyük İstanbul depremiyle uyumlu. Yani AFAD haritasındaki risk analizi 475 yılda bir olacak büyük bir deprem senaryosuna göre hesaplanmış oluyor.
Buradaki, PGA ifadesi “maksimum yer ivmesi” demek. Söz konusu ifade beklenen deprem sırasında yerin en hızlı sallanacağı anı belirtiyor. “0.320 g” ise risk değerini belirtmek için kullanılıyor. Bu ifadedeki “g” harfi de yerçekimi (İngilizce gravity) için kullanılan bir ölçü birimi.
Değerlerin deprem riski açısından yorumlanışı ise şöyle:
0.1 g ve altı: Düşük riskli bölgeler
0.1 g – 0.3 g arası: Orta riskli bölgeler
0.3 g – 0.6 g arası: Yüksek riskli bölgeler
0.6 g üzeri: Çok yüksek riskli bölgeler
DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN İLLER HANGİLERİ?
AFAD’ın güncellediği haritaya göre; deprem riski en az olan iller arasında; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin, Kırklareli, Edirne, Ankara, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman gibi iller ön plana çıkıyor.
DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK OLAN İLLER HANGİLERİ?
Ülkemizde birinci derece risk taşıyan iller ise şöyle:
İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.
Kaynak internet haber